• Effectieve Voeding- en Beweeg-advies ❤️
 • Gezond Afvallen - Aankomen en Meer Spiermassa! 💪
 • Altijd Persoonlijke Coaching 🙏
 • Ook Online Mogelijkheden 👈
 • Wij Gaan Verder Waar Andere Stoppen 😍
Altijd GRATIS advies en ondersteuning

7 Redenen om voorzichtig te zijn met het ketodieet

Het ketogeen dieet is een populair regime voor gewichtsverlies, waarbij koolhydraten worden geminimaliseerd en vetten worden verhoogd om het lichaam in ketose te brengen, waarbij het hoofdzakelijk vet verbrandt voor energie. Maar naast de voordelen zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn zeven redenen waarom je voorzichtig moet zijn met het ketodieet:

 1. Ketogriep: Bij het begin van het ketodieet kunnen sommige mensen symptomen ervaren zoals hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid, bekend als de ketogriep, terwijl hun lichaam zich aanpast aan een nieuwe energiebron.

 2. Nierbelasting: Een dieet met veel dierlijke vetten kan leiden tot een hoger risico op nierstenen en kan de nierfunctie belasten, vooral bij mensen met chronische nierziekte.

 3. Spijsverteringsproblemen: De beperking van koolhydraten kan leiden tot spijsverteringsproblemen en een onevenwichtigheid in darmbacteriën, wat constipatie en andere ongemakken kan veroorzaken.

 4. Voedingstekorten: Door de beperking van bepaalde voedingsmiddelen, zoals fruit en volle granen, kan het ketodieet leiden tot tekorten aan vitaminen en mineralen.

 5. Lage bloedsuikerspiegel: Hoewel het ketodieet kan helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel bij diabetes, kan het ook het risico op hypoglykemie verhogen, vooral bij mensen met diabetes type 1.

 6. Slechte botgezondheid: Langdurig gebruik van het ketodieet kan leiden tot verminderde botdichtheid en een verhoogd risico op botbreuken.

 7. Mogelijke verhoogd risico op chronische ziekten: Sommige onderzoeken suggereren dat een dieet met veel dierlijke vetten geassocieerd kan worden met een hoger risico op hart- en vaatziekten en kanker op de lange termijn.

Hoewel het ketodieet voordelen kan hebben voor gewichtsverlies op korte termijn, is het belangrijk om de mogelijke risico's te begrijpen en voorzichtig te zijn bij het volgen van dit dieet. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl."

Voorbeeld Keto-dag-schema:

Ontbijt:

 • Omelet met spinazie, champignons en kaas gebakken in kokosolie.
 • Avocado plakjes.
 • Zwarte koffie of groene thee.

Lunch:

 • Gegrilde kipfilet met een groene salade (gemengde bladgroenten, komkommer, tomaat) met olijfolie en azijn dressing.
 • Handvol amandelen of walnoten als tussendoortje.

Snack:

 • Griekse yoghurt met een paar bessen en een snufje kaneel.

Diner:

 • Zalmfilet gebakken in boter met gestoomde broccoli en bloemkoolrijst.
 • Gemengde salade met olijfolie en citroensap dressing.

Snack (optioneel):

 • Een paar plakjes kaas of plakjes komkommer met guacamole.


Houd er rekening mee dat dit slechts een voorbeeld is en dat een keto-dieet kan variëren afhankelijk van individuele behoeften, voorkeuren en voedingsdoelen. Zorg ervoor dat je voldoende hydrateert en luistert naar je lichaam terwijl je het dieet volgt. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl.


Wil jezelf aan de slag met een Keto-dieet? Gebruik dan onze voedings-app Vytal, hier staan kant en klare recepten in!

Bron: 23 oktober 2020 door Juglen Zwaan

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.