• Effectieve Voeding- en Beweeg-advies ❤️
  • Gezond Afvallen - Aankomen en Meer Spiermassa! 💪
  • Altijd Persoonlijke Coaching 🙏
  • Ook Online Mogelijkheden 👈
  • Wij Gaan Verder Waar Andere Stoppen 😍
Altijd GRATIS advies en ondersteuning

Raar maar waar: zo helpt een handje amandelen per dag om af te vallen

 

Noten maken deel uit van een gezond eetpatroon, maar ze zitten ook bomvol calorieën. Toch kunnen ze helpen om af te vallen.

 

Noten zijn belangrijk, maar eet nooit meer dan een handjevol, luidt het advies van diëtisten. Er zitten weliswaar gezonde, maar ook veel te veel vetten in. Toch hebben Australische onderzoekers ontdekt dat ze bij kunnen dragen aan het kwijtraken van die overtollige kilootjes. Zo’n 30 tot 50 gram amandelen kan mensen helpen om minder calorieën te consumeren op een dag.

Minder honger
De onderzoekers vergeleken deze hoeveelheid amandelen met een snack die vooral uit koolhydraten bestaat, maar die evenveel calorieën bevat. Na de amandelen namen mensen 72 kilocalorieën minder bij hun volgende maaltijd dan wanneer ze een koolhydraatrijk tussendoortje namen. De calorieën, die ze minder aten, waren ook nog bijna allemaal afkomstig van junkfood.

Volgens onderzoeker Sharaya Carter biedt het onderzoek waardevolle inzichten voor mensen die willen afvallen. “Ons onderzoek bestudeerde hormonen die de eetlust reguleren en hoe noten, in het bijzonder amandelen, bijdragen aan het verminderen van trek”, legt ze uit. “Overgewicht en obesitas zijn een groot probleem voor de volksgezondheid. Het verminderen van trek door een betere hormonale reactie kan de sleutel zijn voor een gezonder gewicht.”

 

Reacties in het lichaam
De resultaten waren opvallend. “We ontdekten dat bij mensen die amandelen aten de eetlust regulerende hormonen veranderden en dat dit waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de verminderde calorie-inname.” De mensen die amandelen aten hadden om te beginnen een 47 procent lagere C-peptide-reactie. Dit is een maat voor insulineproductie en wordt gevormd in de alvleesklier. Het kan de gevoeligheid voor insuline verbeteren en de kans verkleinen op diabetes en hart- en vaatziekten. De amandeleters hadden ook een 18 procent hoger niveau van het glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide. Het gehalte glucagon lag 39 procent hoger en de polypeptidereactie van de alvleesklier was 44 procent hoger. Glucagon stuurt verzadigingssignalen naar de hersenen en de polypeptide vertraagt de stofwisseling, wat de voedselinname kan verminderen. Beide stimuleren gewichtsverlies.

Eiwitten en vezels
“Amandelen bevatten veel eiwitten, vezels en onverzadigde vetzuren wat bijdraagt aan hun verzadigende eigenschappen en verklaart waarom mensen na het eten van amandelen minder calorieën consumeren”, aldus Carter.

 

Het is geen hemelbestormend effect: 72 kilocalorieën is niet heel veel. Maar toch: doe je dit elke dag, dan scheelt het ruim 2000 calorieën per maand en dat is toch weer een kleine 300 gram. En het is een kleine moeite om noten te eten in plaats van een andere snack. “Zelfs kleine leefstijlveranderingen kunnen op de lange termijn invloed hebben. Als we kleine duurzame wijzigingen in ons eetpatroon aanbrengen verbeteren ze op den duur onze gezondheid”, zegt Carter.

“Amandelen zijn een geweldig gezonde snack die je zo kunt toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon. We zijn nu benieuwd hoe amandelen de eetlust beïnvloeden tijdens een streng dieet en hoe ze kunnen helpen bij het behouden van een gezond gewicht op de lange termijn”, klinkt het enthousiast.


Overgewicht

Vorig jaar had ongeveer de helft van de Nederlanders overgewicht. Dat waren iets meer mannen (53 procent) dan vrouwen (47 procent). Van hen had 14 procent ernstig overgewicht of obesitas, dat wil zeggen een BMI van boven de 30. Overgewicht komt met ongeveer 30 procent het minst voor bij mensen onder de 30. Bij mensen tussen de 55 en 75 jaar ligt dat percentage twee keer zo hoog. Hoogopgeleiden hebben met 41 procent minder vaak overgewicht dan laagopgeleiden (60 procent).

Noten

Volgens het Voedingscentrum horen noten bij een gezond dieet. Ze bevatten ijzer, vitamine E en vitamine B1. Ook zitten er veel eiwitten, vezels en tal van andere vitamines en mineralen in.
Het dagelijks eten van een handje noten wordt volgens het Voedingscentrum in verband gebracht met een 30 procent lagere kans op bepaalde hart- en vaatziekten. Dat komt waarschijnlijk onder meer door de onverzadigde vetten in noten.
Dat je er niet te veel van moet eten, komt vooral door de grote hoeveelheid calorieën: in 100 gram amandelen zitten 575 calorieën. Dat is meer dan in bijvoorbeeld chips of koek.

bron:
21 november 2022

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.