Lactose intolerantie is een veelvoorkomend probleem

Lactose intolerantie is een veelvoorkomend probleem, waarbij het lichaam geen of onvoldoende lactase produceert om lactose uit zuivel te kunnen verteren. Hierdoor belandt de lactose onverteerd in de dikke darm, wat klachten zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en diarree kan veroorzaken. Gelukkig zijn er oplossingen voor lactose intolerantie, zoals lactase supplementen of het testen van welke zuivelproducten wel en niet verdragen worden.

Zuivelproducten zijn rijk aan eiwitten en soms zelfs probiotica, wat positieve effecten kan hebben op het lichaam. Daarnaast zijn ze lekker en makkelijk in gebruik. Er kleven echter ook nadelen aan zuivel, met name lactose. Lactose is het melksuiker dat van nature voorkomt in zuivelproducten en een groot deel van de bevolking heeft hier in meer of mindere mate een intolerantie voor. In Nederland varieert het percentage van 2% tot zelfs 1 op de 7 inwoners.

Het is belangrijk om te onthouden dat er een groot verschil is tussen lactose intolerantie en een koemelkallergie. Bij de lactose intolerantie kan het lichaam niet voldoende lactase aanmaken om lactose te verteren, terwijl bij een koemelkallergie een veel heftigere reactie optreedt.

Een lactose intolerantie betekent niet automatisch dat zuivel volledig uit het dieet geschrapt moet worden. Pure melk kan misschien niet verdragen worden, maar zuivere, gefilterde producten als Whey Isolaat of skyr kunnen vaak wel geconsumeerd worden. Het is verstandig om te gaan testen hoe ernstig de intolerantie is en of er producten zijn die wel verdragen worden.

Met ons Re-Size programma kunnen wij voor u een lactose-arm voedingsadvies maken, hierdoor krijgt meer houvast en kennis over de producten die u wel kunt verdragen.

 

Lactase supplement:

Voor mensen met een lactose intolerantie biedt lactase een oplossing. Lactase is een enzym dat lactose afbreekt, waardoor de klachten van lactose intolerantie verminderd kunnen worden. Lactase supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten en druppels. Het is belangrijk om de juiste dosering te nemen en de aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.

Hoewel lactose intolerantie een vervelend probleem kan zijn, zijn er gelukkig oplossingen voorhanden. Door te experimenteren met zuivelproducten en eventueel lactase supplementen te nemen, kunnen zuivelproducten nog steeds deel uitmaken van een gezond en gevarieerd dieet.

Wilt u een proefschema ontvangen? Neem dan contact met ons op!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.