Creatine? Waarom? Wanneer?

Eigenlijk moeten we eerst starten met de vraag: wat doet creatine in je lichaam? 
Wij hebben heel veel beginnende sporters (we hebben zelf 17 jaar een fitnescentrum gehad) binnen zien komen met een pot creatine onder de arm. "hiermee krijg ik toch grote spierballen? "
Ze kregen atijd direct een vraag terug van ons: wat doet creatine in je lichaam? 
En we kregen altijd hetzelfde antwoord: "geen idee, maar ik heb gehoord dat het goed voor je spiergroei is".

Oke laten we eerst eens kijken naar: wat doet creatine in je lichaam?

Creatine speelt een rol bij het voorzien van de spieren van energie om (vooral korte explosieve) bewegingen uit te voeren. Om je spieren te laten bewegen heeft je lichaam energie nodig. Dit zorgt ervoor dat je spier kan samentrekken. Je lichaam haalt energie uit ATP (adenosine-tri-fosfaat). Daarnaast kan je lichaam dit aanvullen met behulp van vetzuren, aminozuren en glycogeen (koolhydraten). Maar ook creatine kan hiervoor worden gebruikt, in de vorm van creatinefosfaat.

Bij korte explosieve krachtinspanningen, zoals krachttraining, gebruikt je lichaam creatinefosfaat. In je lichaam wordt creatine omgezet naar creatinefosfaat om de voorraad in het creatinefosfaatsysteem aan te vullen. Omdat deze voorraad beperkt is, kan je een explosieve beweging vaak niet lang volhouden. Na ongeveer 10 tot 15 seconden merk je al een vermindering in spierkracht en explosiviteit. Er is niet meer genoeg creatinefosfaat aanwezig om meer ATP aan te maken. 

Door creatine in supplementvorm te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je lichaam een grotere voorraad creatinefosfaat opslaat in je lichaam. Dit draagt bij aan het makkelijker uitvoeren van explosieve krachtinspanningen. Dit maakt creatine een populair supplement onder krachtsporters. Door dagelijks creatine te nemen wordt er meer creatine in je spieren opgeslagen. Bij explosieve krachtinspanningen kan je lichaam dus meer creatinefosfaat aanmaken, waardoor er meer energie beschikbaar is voor het samentrekken van je spieren.

Een grotere voorraad creatine in je lichaam zorgt ervoor dat je lichaam bij explosieve bewegingen meer energie kan vrijmaken. Bij dit energiesysteem wordt creatinefosfaat gebruikt voor korte en explosieve krachtinspanningen. Voor krachttraining is creatine dus uitermate geschikt. Hieronder lees je meer over de creatine effecten en voordelen


3 VOORDELEN van CREATINE

Nu je hierboven hebt kunnen lezen hoe creatine werkt en wat creatine met je lichaam doet, gaan we kijken naar de 3 belangrijkste voordelen, want voordelen heeft creatine zeker!

  1. Creatine stimuleert spiergroei bij explosieve krachtinspanningen

Bij een dagelijkse inname stimuleert creatine spiergroei/(vetvrije)spiermassa bij explosieve krachtsinspanningen. En Iedereen heeft baat bij spiergroei! Meer spiermassa is zelfs handig als je af wil vallen, want spiermassa verbruikt nu eenmaal meer energie dan vet.

Onthoud daarbij dat creatine je niet plotseling laat veranderen in een kopie van Arnold Schwarzenegger. Dat is iets waar mensen vaak bang voor zijn bij het horen over creatine, maar dat gaat natuurlijk niet zomaar gebeuren.

 2. Creatine zorgt voor meer kracht bij explosieve krachtinspanningen

Naast dat creatine de spiergroei stimuleert, zorgt het ook voor meer kracht wanneer je het combineert met explosieve krachttraining. Dat maakt creatine een heel waardevol supplement in de sportschool!

3. Creatine helpt prestaties verbeteren bij explosieve krachtinspanningen

Alsof het stimuleren van de spiergroei en meer spierkracht nog niet genoeg is, kan creatine ook je prestaties bij krachtinspanningen verbeteren. Dat betekent dus dat je niet alleen gespierder en sterker wordt, maar ook meer uit je trainingen kunt halen. We hebben het al vaker gehad over hoe belangrijk het is om progressie te maken. 

Dat is dus precies waar creatine je bij helpt. Door meer werk te kunnen verzetten in minder tijd kan dit op de lange termijn het verschil maken tussen een gemiddeld of een geweldig resultaat.


Fabels over creatine:

Een bezwaar dat je vaak hoort bij het nemen van creatine is dat het niet veilig zou zijn. Gelukkig hebben we ook daar goed nieuws voor je, want creatine is al ontzettend vaak onderzocht en volledig veilig gebleken. Als je een normale dosering van zo’n 5 gram per dag neemt is er niets om je druk over te maken wat je gezondheid betreft. 

Je hebt vast wel eens gehoord dat creatine slecht voor je is omdat het je lichaamseigen productie stilzet. Vooral wanneer je creatine voor een langere periode neemt zou dit kwaad doen, waarom soms wordt geadviseerd om creatine iedere 8 tot 12 weken een tijdje niet te nemen. Gelukkig is dit een fabeltje. Het is goed om je te beseffen dat creatine door het lichaam gemaakt wordt uit een combinatie van aminozuren. Dit zijn stoffen die je gewoon uit je dagelijkse voeding binnenkrijgt, dus wanneer je stopt met het nemen van creatine als supplement zal je lichaam dit gewoon weer zelf aan gaan maken.

informatiebron: o.a. XXL-Nutrition



             Wij zijn groot fan van XXL-nutrition, Hollands bedrijf, eerlijke prijzen en snelle levering!
                            Klik op de knop hieronder voor nog meer informatie over Creatine!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.