Hoe Kun je Vreetbuien Voorkomen en Wat zijn de Oorzaken?

Vreetbuien kunnen echt verwarrend zijn en soms zelfs beangstigend. Je herkent jezelf niet meer. In deze blog duiken we in wat een vreetbui precies is, waar ze vandaan komen en geven we je een aantal psychologische tips om grip te krijgen op dit gedrag. We leggen ook uit wanneer er mogelijk sprake is van een eetstoornis en wat de risicofactoren zijn.

Wat zijn vreetbuien?

Een vreetbui is wanneer je in een korte tijd enorme hoeveelheden voedsel naar binnen werkt, vaak zonder honger te hebben. Het lijkt alsof je jezelf niet kunt stoppen. Meestal gebeurt het in stilte, omdat je je schaamt of schuldig voelt. Vaak worden vreetbuien zelfs van tevoren gepland, waarbij je speciale 'binge-voeding' in huis haalt zoals snoep, chips, of ijs.

Waarom heb je vreetbuien?

Strenge diëten
Te streng lijnen kan je relatie met eten flink verstoren. Wanneer je jezelf lang dingen ontzegt, kan dat leiden tot het tegenovergestelde: je gaat alles eten wat je juist probeerde te vermijden.

Emotie-eten
Soms triggeren emoties zoals verdriet of teleurstelling een vreetbui. Eten kan dan een manier zijn om je beter te voelen. Maar ook positieve emoties, zoals opluchting of blijdschap, kunnen ervoor zorgen dat je gaat eten om te vieren.

Stress
Eten als manier om met stress om te gaan is een veelvoorkomend patroon. Eten kan de stresshormonen in je lichaam verminderen, waardoor je je tijdelijk beter voelt.

Verveling of leegte
Soms eten we gewoon omdat we niks te doen hebben. Eten vult dan letterlijk een gevoel van leegte of verveling op.

Vreetbui of eetstoornis?

Een vreetbui betekent niet meteen dat je een eetstoornis hebt, maar als het regelmatig gebeurt en je het gevoel hebt de controle te verliezen, kan het wijzen op een eetstoornis zoals Binge Eating Disorder (BED) of boulimie. Bij boulimie volgt na de eetbui vaak compenserend gedrag, zoals braken, om de calorieën kwijt te raken. Bij BED gebeurt dit niet, wat vaak leidt tot overgewicht.

Psychologische tips om vreetbuien te verhelpen

1. Breng je eetgedrag in kaart
Schrijf op wat je eet, hoeveel en hoe je je daarbij voelt. Zo krijg je inzicht in je patronen.

2. Analyseer je eetpatronen
Stel jezelf drie vragen:

  • Wanneer eet ik te veel?
  • Wat voel ik net voordat ik ga eten?
  • Waar heb ik echt behoefte aan op dat moment?

3. Aanpakken of alternatieven zoeken
Kun je de situatie veranderen? Super! Zo niet, zoek dan naar gezonde manieren om met die lastige gevoelens om te gaan, zoals wandelen of bellen met een vriend.

4. Pak de oorzaken aan
Als je eenmaal snapt waarom je vreetbuien hebt, kun je de oorzaken aanpakken. Dit kan helpen om voorgoed van die vervelende buien af te komen.

5. Positiviteit en geduld
Gedragsverandering kost tijd. Wees lief voor jezelf en blijf positief, ook als het niet meteen lukt.

Risicofactoren voor eetstoornissen

Bepaalde factoren kunnen het risico op een eetstoornis vergroten, zoals een familiegeschiedenis van eetstoornissen, een negatief lichaamsbeeld, of persoonlijke trauma's zoals pesten of misbruik.

Tot slot

Vreetbuien zijn een signaal dat er iets uit balans is. Door je eetgedrag en emoties in kaart te brengen, krijg je meer grip op je patronen en kun je beter omgaan met lastige gevoelens. Als je merkt dat je vreetbuien steeds vaker voorkomen en je je machteloos voelt, kan professionele hulp een goede stap zijn.

Disclaimer:
Wij zijn geen specialist op het gebied van eetstoornissen die veroorzaakt worden door psychische aandoeningen. Voor professionele hulp en behandeling van eetstoornissen raden wij aan contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener of specialist.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.