• Effectieve Voeding- en Beweeg-advies ❤️
  • Gezond Afvallen - Aankomen en Meer Spiermassa! 💪
  • Altijd Persoonlijke Coaching 🙏
  • Ook Online Mogelijkheden 👈
  • Wij Gaan Verder Waar Andere Stoppen 😍
Altijd GRATIS advies en ondersteuning

Amerikaanse hartstichting waarschuwt voor 'intermittent fasting', kan levensgevaarlijk zijn

Bron: Pieter Immerzeel
woensdag, 20 maart 2024 om 8:22
anp 468766314

Vasten is populairder dan ooit. Influencers, BN'ers en dieetcoaches prijzen intermittent fasting aan als dé manier om fit en gezond te blijven. Mensen eten hierbij twaalf uur of zestien uur per dag niks, of houden het zelfs dagen achter elkaar slechts bij water, thee of koffie. Dit is waarschijnlijk helemaal niet goed voor de gezondheid, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Vroeger was vasten vooral onderdeel van een religieus onderdeel of deden mensen het uit noodzaak, als gevolg van voedseltekorten. Maar toen studies bij muizen aantoonden dat vasten een positief effect kan hebben op de conditie, spijsvertering en levensduur van muizen, werd het een trend.
De Kardashians, Beyoncé en Elon Musk zijn ondertussen laaiend enthousiast, en dat moet iedereen weten. Er zijn allerlei vormen van intermittent fasting, maar de meeste mensen kiezen voor een vorm waarbij ze acht uur lang mogen eten en zestien uur niet.

Verrassende resultaten
Deze week zijn de resultaten gepubliceerd van het langstlopende onderzoek naar dit thema ooit, in opdracht van de Amerikaanse hartstichting. Vijftien jaar lang volgden internationale wetenschappers 20.000 Amerikanen die er een gewoonte van hadden gemaakt zestien uur per dag niet te eten.
De onderzoekers kwamen erachter dat langdurig periodiek vasten het risico op een vroegtijdige dood door hartziekten met 91 procent laat stijgen. Bij mensen met bestaande gezondheidsproblemen was het risico op overlijden aan een beroerte of hartziekte 66 procent hoger. Ook mensen met kanker die aan intermittent fasting deden, gingen eerder dood aan hun ziekte vergeleken met mensen die hun maaltijden over de dag verspreiden.

Spiermassa
Het onderzoek geeft geen duidelijke verklaring waarom intermittent fasting gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Wel ontdekten de wetenschappers dat periodieke vasters minder spiermassa hebben dan mensen met een normaal eetpatroon. Minder spiermassa is gelinkt aan een lagere levensverwachting.
Wel kan periodiek vasten helpen met afvallen. Bij zwaarlijvige mensen leidt dit tot een lager cholesterolgehalte en lagere bloeddruk op de korte termijn, leggen de onderzoekers uit. Maar op de lange termijn moeten mensen 'uiterst voorzichtig zijn' met vasten, zegt onderzoeker Victor Zhong tegen The Washington Post. Vooral mensen die hart- en vaatziekten of kanker hebben, moeten volgens hem goed nadenken voordat ze eraan beginnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.