• Effectieve Voeding- en Beweeg-advies ❤️
 • Gezond Afvallen - Aankomen en Meer Spiermassa! 💪
 • Altijd Persoonlijke Coaching 🙏
 • Ook Online Mogelijkheden 👈
 • Wij Gaan Verder Waar Andere Stoppen 😍
Altijd GRATIS advies en ondersteuning

Is Te Weinig Eten Slecht Voor Je? Ontdek de Gevolgen Zelf!

We leven in een tijd waarin we gemiddeld meer eten dan goed voor ons is. Een beetje minderen kan geen kwaad, vooral voor diegenen die streven naar gewichtsverlies. Echter, pas op, te weinig eten kan net zo schadelijk zijn. In onze zoektocht naar extremen, van overeten tot extreem weinig eten om snel gewicht te verliezen, kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Laten we ontdekken waarom te weinig eten slecht voor je is en hoe je dit zelf kunt herkennen en oplossen.

1. Te Weinig Calorieën

Vaak komt dit voor bij mensen die willen afvallen. Drastisch het aantal calorieën verminderen betekent vaak het schrappen van essentiële macronutriënten (eiwitten, vetten, of koolhydraten). Deze voedingsstoffen hebben cruciale functies in ons lichaam. Een tekort leidt tot gezondheidsklachten op korte en lange termijn, zoals een gebrek aan vitamines en mineralen.

2. Te Weinig Micronutriënten

Zelfs bij overeten kan er sprake zijn van "te weinig eten" als de voeding ongezond is en te weinig micronutriënten* bevat. Hierdoor kan er overgewicht zijn, maar ook een tekort aan essentiële voedingsstoffen.
(*Micronutriënten omvatten vitaminen en mineralen, en spelen een cruciale rol bij verschillende fysiologische processen in het lichaam)

Wat Gebeurt Er Bij Te Weinig Eten?

De gevolgen van te weinig eten variëren, maar resulteren altijd in een algemeen energietekort. Een te groot energie-tekort dwingt het lichaam om zowel vetten als spiermassa te verbranden. Helaas zal het verlies van spiermassa en een lager basaal metabolisme je gewichtsverlies bemoeilijken, waardoor vet moeilijk verdwijnt.

Een (te groot) tekort aan calorieën en vetten verstoort ook de hormoonbalans, wat ernstige gevolgen heeft voor zowel mannen als vrouwen. Bovendien ontstaan tekorten aan vitamines en mineralen, wat leidt tot futloosheid en diverse gezondheidsklachten.

Signalen en Symptomen

Symptomen van te weinig eten variëren, maar veelvoorkomende signalen zijn onder meer:

 • Verlies aan spiermassa
 • Slechte sportprestatie
 • Lang herstel na sporten (langer dan 2 dagen spierpijn en/of moe)
 • Weinig energie
 • Concentratie- en coördinatieproblemen
 • Misselijkheid
 • Slaapproblemen
 • Laag libido
 • Uitblijvende menstruatie
 • Grauwe huid, haar en nagels
 • Verhoogd risico op vallen en botbreuken
 • Cardiovasculaire aandoeningen
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Verstoorde wondgenezing

Test Zelf: Wat Kun Je Doen?

 • Meet je spiermassa: Sterk verlies duidt op onvoldoende bouwstoffen.
 • Bloedonderzoek: Identificeert tekorten aan vitamines en mineralen.
 • Praat met een professional: Vooral bij  fysieke klachten.

De Oplossing: Voed Je Lichaam

Herstel je lichaam met voldoende en gezonde voeding. Gebruik een persoonlijk eetschema dat alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Breng balans terug en laat je lichaam stralen van energie!

Conclusie:
Herkenbare signalen van te weinig eten omvatten verlies aan spiermassa, slechte sportprestaties, concentratieproblemen, slaapproblemen en meer. Zelftests, zoals het meten van spiermassa en bloedonderzoek, kunnen helpen bij het identificeren van tekorten. In geval van fysieke klachten is het raadzaam professioneel advies te zoeken.


Voor het optimaliseren van je voeding adviseren wij de volgende oplosingen:


Van Dijk Online Schema 

ideaal voor afvallen, aankomen, krachttraining, sporten etc.

Een geavanceerd programma dat verder gaat dan een standaard dieet. Het is ontworpen om het denkwerk uit handen te nemen en biedt functies zoals wekelijks advies op basis van persoonlijke macro's en caloriebehoeften, menuaanpassingen op basis van allergieën en dieetvoorkeuren, eenvoudige generatie van een boodschappenlijst voor de hele week met één klik, uitsluiting van ongewenste producten in weekmenu's, optionele online boodschappenbestelling, eenvoudige vervanging van maaltijden in weekschema's met één klik, en de mogelijkheid om het gewenste aantal dagelijkse eetmomenten in te stellen. Kortom, het biedt een gepersonaliseerde en efficiënte benadering van voeding voor eenvoudige aanpassing aan individuele behoeften.

- Re-Size Programma

ideaal voor afvallen, aankomen, krachttraining, sporten etc.

Elke week kom je in onze praktijk voor een weeg en coach-moment. De voedingsadviezen van Re-Size zijn persoonlijk en worden op maat gemaakt. Of je nou wilt afvallen, op gewicht wilt blijven of het maximale uit jouw training/sport wilt halen met het Re-Size programma kan jij jouw doel bereiken! Het programma leert je beter en gezonder te eten, met gewoon normale producten. Hierdoor komt het lichaam weer in balans waardoor het beter in staat is om af te vallen! Je hebt de keuze uit meerdere menu types zoals bijvoorbeeld biologisch, puur & normaal, zuivelarm ,schijf van vijf of ons heerlijke zomer menu. De menu’s zijn opgesteld met de voedingsnormen van de Gezondheidsraad en in samenspraak met voedingsdeskundige en diëtisten.

 

- E-Book: Maak Zelf, in 3 Stappen Een Persoonlijk Afslankplan

ideaal voor afvallen

Een nuchtere aanpak voor vetverlies, zonder complexe diëten. Het legt de nadruk op realistische gedragsveranderingen en benadrukt het belang van normaal en voldoende eten. De drie stappen benadrukken het begrijpen van caloriebehoefte, het in evenwicht brengen van macronutriënten en het monitoren van vooruitgang. Dit e-book biedt lezers de nodige kennis en hulpmiddelen om een gezond gewicht en vetpercentage te bereiken.

 

Heb je behoefte aan een GRATIS "advies-gesprek" ? Klik dan hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.