• Effectieve Voeding- en Beweeg-advies ❤️
  • Gezond Afvallen - Aankomen en Meer Spiermassa! 💪
  • Altijd Persoonlijke Coaching 🙏
  • Ook Online Mogelijkheden 👈
  • Wij Gaan Verder Waar Andere Stoppen 😍
Altijd GRATIS advies en ondersteuning

buikvet.......wat is dat en waarom hebben we het nodig?

  1. Je kunt niet zonder buikvet*
    Een kleine hoeveelheid buikvet is essentieel. Het fungeert als een isolatielaagje dat je lichaam beschermt tegen kou. Bovendien dient het als een beschermend kussen voor organen zoals de maag, lever en nieren. Het belangrijkste aspect van buikvet* is echter dat het samen met andere vetopslag in je lichaam, zoals onderhuids vet en vet op je heupen, een orgaan vormt. Dit orgaan produceert hormonen die cruciaal zijn voor je gezondheid, zoals leptine, het hormoon dat de eetlust remt. Daarnaast zorgt je vetmassa ervoor dat je organen altijd voldoende brandstof hebben om te blijven functioneren, zelfs als je een tijdje niet hebt gegeten. Het is dus mogelijk om te weinig vet in je lichaam te hebben, wat niet gezond is. Maar te veel vet is ook ongunstig, vooral afhankelijk van de locatie waar het vet zich ophoopt.

     

  2. Buikvet* is ongezonder dan vet op de heupen
    Niet alle vet in je lichaam is gelijk. Hoewel je misschien niet zo enthousiast bent over onderhuids vet en vet op je heupen en billen, vormen dikke heupen en billen over het algemeen geen groot probleem voor je gezondheid. Als je een 'peerfiguur' hebt, zit je goed. Maar als het vet voornamelijk rond je buik zit en je dus een 'appelfiguur' hebt, is het een ander verhaal. Te veel buikvet is namelijk ongezond, omdat het zich tussen je organen nestelt en hun werking kan belemmeren. Bovendien kan overtollig buikvet ontstekingsstoffen produceren die schadelijk zijn en het risico op aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker vergroten. Deze ontstekingsstoffen vragen voortdurend een tol van je immuunsysteem, waardoor het voortdurend actief is. Als je dan een infectie krijgt, heeft je immuunsysteem minder capaciteit om te reageren, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten.

     

  3. Je buik meten zegt meer dan je gewicht
    Het meten van je buikomvang, ook wel middelomtrek genoemd, is een betere indicator voor te veel buikvet dan simpelweg je gewicht op de weegschaal. De weegschaal maakt namelijk geen onderscheid tussen buikvet en vet op andere delen van je lichaam, aangezien al het vet even zwaar is. Om te bepalen of je te veel ongezond buikvet hebt, pak je een meetlint en ga je rechtop staan. Adem uit (zodat je je buik niet kunt intrekken) en meet de omtrek van je buik tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Een gezonde middelomtrek is maximaal 80 cm voor vrouwen en maximaal 94 cm voor mannen.

     

  4. Buikspieroefeningen helpen niet tegen buikvet*
    Vaak wordt gedacht dat het trainen van de buikspieren helpt bij het verminderen van buikvet. Hoewel buikspieroefeningen je buikspieren sterker kunnen maken, hebben ze maar weinig effect op het verminderen van buikvet. Het is effectiever om alle spieren in je lichaam te trainen, bijvoorbeeld door middel van krachttraining. Door spieren op te bouwen, verbruikt je spierweefsel meer energie dan vetweefsel, niet alleen tijdens de training, maar ook in rust. Spieren verhogen je stofwisseling dag en nacht. Als je daarnaast ook nog eens gezonder gaat eten, zul je geleidelijk en op een gezonde manier afvallen.

     

  5. Alleen op je buik afvallen kan niet
    Ondanks de beloftes van adverteerders van afslankapparaten is het een fabel dat je op specifieke plaatsen vet kunt verliezen. Wanneer je een dieet volgt of meer gaat bewegen om af te vallen, zal het gewichtsverlies geleidelijk over je hele lichaam plaatsvinden. Sommige mensen hebben van nature een smallere taille dan anderen, en daar kun je niets aan veranderen. Dit is afhankelijk van factoren zoals je afkomst, geslacht en leeftijd. Als je een gezond gewicht hebt en je buikomtrek binnen de norm valt, hoef je niet te proberen je buik dunner te maken voor je gezondheid.

     

  6. Een bierbuik bestaat niet, een stressbuik wel
    Een dikke buik wordt vaak geassocieerd met een 'bierbuik'. Er is echter nooit bewezen dat bier specifiek leidt tot extra buikvet in vergelijking met andere dranken of voedingsmiddelen. Wat wel van belang is, is dat het drinken van bier gemakkelijk kan leiden tot een teveel aan calorieën. Dit kan de eetlust opwekken en vaak worden er snacks zoals borrelnootjes of chips bij genomen. Calorieën die niet worden verbrand, worden omgezet in lichaamsvet. De locatie waar dit vet wordt opgeslagen, zoals je buik of heupen, is voornamelijk afhankelijk van genetische aanleg. Stress speelt ook een rol. Langdurige en overmatige stress kan ervoor zorgen dat je te veel stresshormonen, zoals cortisol, in je lichaam hebt. Dit kan ervoor zorgen dat extra vet zich eerder ophoopt in je buik dan op je heupen. Dus als je iets aan je buikje wilt doen, is het belangrijk om niet alleen te letten op je voeding, drinkgewoonten en lichaamsbeweging, maar ook te zorgen voor voldoende ontspanning!

     

    * Buikvet in dit verhaal is Visceraal-vet is een type vet dat zich ophoopt rond de organen in de buikholte, zoals de lever, alvleesklier en darmen. Het wordt ook wel intra-abdominaal vet genoemd. In tegenstelling tot onderhuids vet, dat zich net onder de huid bevindt, bevindt visceraal vet zich dieper in de buikholte, omgeven door de interne organen.

    Visceraal vet is biologisch actief en kan hormonen en chemische stoffen produceren die invloed hebben op de stofwisseling en het functioneren van het lichaam. Een teveel aan visceraal vet wordt geassocieerd met een hoger risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, type 2 diabetes, hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker en metabool syndroom.

    Het meten van de hoeveelheid visceraal vet kan worden gedaan met behulp van medische beeldvormingstechnieken, zoals een CT-scan of MRI, maar dit is meestal niet routinematig nodig. Een eenvoudigere en praktische benadering is het meten van de tailleomtrek, omdat een toename van de tailleomvang vaak gepaard gaat met een ophoping van visceraal vet.

    In onze praktijk maken we gebruik van een bio-impedantie meter, hiermee kunnen een inschatting maken van je " buikvet".

     

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.