Heerlijk en gezonde koolhydraatarme salade's
Salade van biefstuk, komkommer, spinazie en rode peper.
Benodigdheden:
100 gram biefstuk
1 eetlepel olijfolie
100 gram komkommer
150 gram verse spinazie
1 takje verse koriander
Halve rode peper
Halve eetlepel sesamolie
1 eetlepel rodewijnazijn
Snufje zout en peper
Bereidingswijze:
Maak het pepertje schoon en hak het fijn.
Maak een dressing van de rode peper, sesamolie en rodewijnazijn.
Maak slierten van de komkommer met een kaasschaaf en leg die op een bord met de spinazieblaadjes en koriander.
Bak de biefstuk op hoog vuur om en om bruin en snijd hem in dunne plakjes.
Serveer de salade met de dressing
Lamsspiesje met tomatensalsa, komkommer en koriander
Benodigdheden:
100 gram lamsgehakt
1 houten spies
1 tomaat
50 gr komkommer
2 takjes munt
2 takjes verse koriander
1 eetlepel Griekse yoghurt, 0% vet
75 gram sla
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
Snufje zout en peper
Bereidingswijze:
Breng het gehakt op smaakt met zout, peper en fijngesneden munt. Kneed het gehakt in een lange vorm om de houten spies heen. Bak het spiesje in een droge koekenpan om en om gaar. Snijd de tomaat en de komkommer in kleine blokjes en maak die op smaak met de koriander, zout en peper, azijn en de helft van de olijfolie. Gebruik de andere helft van de olie om de sla op smaak te brengen. Serveer het spiesje met de salsa, sla en dikke yoghurt. Eet smakelijk!
Kip rucola salade
Benodigdheden:
100 gram kipfilet
100 gram rucola
3 cherry tomaten
1 tl. pesto
1 tl. mayonaise
scheutje olijfolie
klein snufje peper en zout
Bereidingswijze:
Meng de rucola in een schaal, meestal is deze al gewassen. Snijd de kipfilet in reepjes en bak deze in ongeveer 10 minuten goudbruin in een koekenpan met een klein beetje olijfolie. Meng in een kommetje een scheutje olijfolie, pesto en mayonaise door elkaar zodat het een heerlijk sausje wordt. Snijd de tomaten in kleine partjes en meng deze samen met de rucola. Verdeel de rucola op een bord en voeg hier de tomaat en het sausje overheen. En voeg als laatste de reepjes gebakken kipfilet. Breng het op smaak met een beetje peper, zout en verse kruiden.
Gehakt en groente salade
Benodigdheden:
200 gram mager rundergehakt met theelepel sambal, sneufje zout en peper
1 witte ui
2 teentjes knoflook
1 bakje champignons
1 bakje taugé
2 el. Tamari sojasaus
1 tl. curcuma
1 tl. gemberpoeder
100 gram rucola
10 kerstomaatjes
Bereidingswijze:
Snij de ui en knoflook fijn en en kneed dit samen met het rundergehakt, peper, zout en een flinke theelepel sambal oelek. Schroei dit snel op hoog vuur samen in enkele minuten. Vooeg daarna de champignons (in plakjes) toe. Voeg daarna de Tamari sojasaus toe. Voeg tijdens het koken curcuma en gember erbij. Blijf dit goed doorscheppen en voeg als laatste de taugé toe. Serveer dit samen met sla en kerstomaatjes en eventueel verse kruiden
Salade met gegrilde groenten en mozzarella
Voor 2 personen
½ Krop ijsbergsla
½ Zakje rucola
2 Stengels selderie
1/2 Courgette
1/2 Aubergine
140 Gram mozzarella
peper
(Gedroogde) oregano
Scheutje balsamicoazijn
Een grillpan of barbecue
Zo maak je het
Snijd en was de ijsbergsla. Maak de selderie schoon en snijd ze in dunne plakjes. Verdeel de sla, rucola en de selderie over twee borden. Breng op smaak met wat balsamicoazijn en oregano.
Snijd de mozzarella in plakken. Was de courgette en de aubergine. Snijd ze overdwars in lange dunne plakken. Laat een grillpan op zacht vuur (met een klein beetje olie) heet worden. Leg de plakken courgette en aubergine in de grillpan. Alle plakken moeten contact maken met de bodem van de pan. Heb je te veel plakken, grill ze dan in een paar keer allemaal gaar.
Beweeg ze zo min mogelijk zodat er aan beide kanten een mooi grillrandje ontstaat. Leg op het laatst de mozzarella op de gegrilde groenten en laat de mozzarella in de pan smelten.
Verdeel de gegrilde groenten en mozzarella over de twee borden en breng op smaak met wat peper.
Prosciutto kabeljauw pakketjes met spinazie
Dit heb je nodig voor 2 personen
225 gram kabeljauwfilets (diepvries of vers)
Peper
75 Gram prosciutto de parma
2 Eetlepels olijfolie
½ Theelepeltje kruidnagel poeder
½ Theelepeltje knoflook poeder
2590 Gram spinazie
2 Eetlepels kappertjes
Zo maak je het
Laat de kabeljauw op kamertempeatuur komen en maak de vis met keukenrol droog. Verdeel een beetje peper over de kabeljauw.
Wikkel de kabeljauw in de prosciutto. Doe dit zorgvuldig, zodat de prosciutto niet scheurt.
Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de filets toe. Bak de filets 5 minuten per kant of tot de vis gemakkelijk breekt. Draai de filets voorzichtig met een spatel om ook de andere zijde te bakken. Pas de baktijd aan op basis van de dikte van de filets. Zijn de pakketjes gaar, leg ze dan op een raster, zodat de bodem niet vochtig wordt.
Voeg in de pan waar de vis in is gebakken de spinazie, kappertjes en de kruidnagelpoeder en knoflookpoeder toe. Roer en bak de spinazie tot deze geslonken is.
Verdeel de gare spinazie over twee borden en leg de Prosciutto- kabeljauw-pakketjes er bovenop. Serveer direct en geniet!
Hartige galette met champignons
1 Straight Away wrap
1 el roomkaas light naturel/kruiden
150 g champignons, in plakjes
5 kleine trostomaatjes
1 el olijfolie
Bieslook, fijngehakt
Tijm, blaadjes gerist
Peper en zout
Bereidingswijze:
Bak in een pan met een eetlepel olijfolie de champignons met een beetje peper en zout in circa 5 minuten bruin en gaar. Besmeer de Straight Away wrap met de roomkaas en voeg de champignons toe. Garneer met wat tijm en bieslook en klap de wrap aan vier zijden dicht. Serveer met de tomaatjes.Bereidingswijze:
Bak in een pan met een eetlepel olijfolie de champignons met een beetje peper en zout in circa 5 minuten bruin en gaar. Besmeer de Straight Away wrap met de roomkaas en voeg de champignons toe. Garneer met wat tijm en bieslook en klap de wrap aan vier zijden dicht. Serveer met de tomaatjes.
Romige pasta met zalm, broccoli en prei
1 zakje Straight Away fusilli
40-50 g zalmfilet in stukjes
100 g broccoli in roosjes
50 g prei in stukjes
¼ ui, gesnipperd
1 el olijfolie
1 el roomkaas kruiden light
Peper
Zout
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Laat de fusilli in het zakje zitten en kook circa 9 minuten. Kook de laatste 5 minuten de broccoliroosjes mee. Verhit de olijfolie in een wokpan. Fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de prei toe en bak deze even mee. Doe vervolgens de zalm erbij en bak deze 4-5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Giet de fusilli en de broccoli af en doe deze in de wokpan bij de zalm. Warm een minuutje goed door. Zet het vuur uit en voeg de roomkaas toe en roer goed door.
Zalm wrap met romige prei
Dit heb je nodig voor 1 persoon
1 Straight Away koolhydraatarme wrap
40-50 g gerookte zalm in stukjes
100 g prei in hele dunne reepjes
1 el roomkaas light
Peper
Zo maak je het
Verhit een halve eetlepel olijfolie in een pan bak de prei circa 5 minuten op middelhoog vuur. Haal de prei uit de pan en meng de roomkaas en de zalm. Breng op smaak met wat peper.
Leg de wrap op een bord. Warm de wrap 20 seconden op in de magnetron. Verdeel het preimengsel eroverheen. Rol de wrap op en serveer direct.
Pokébowl met tonijn en pittige rijst
2 zakjes Straight Away sojarijst
100 g radijsjes
200 g komkommer
1 avocado
1 blikje tonijn op waterbasis
1 el mayonaise
2 el magere kwark
1-2 tl sambal oelek
Dressing
1 el Kikkoman sojasaus
1 el sesamolie
Scheutje citroensap
1 el azijn
Bereidingswijze:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen. Meng met de mayonaise, kwark en de sambal. Verdeel de radijsjes, komkommer, avocado, tonijn en pittige rijst in een hoge kom. Maak een dressing van de sojasaus, sesamolie, het citroensap en de azijn en sprenkel deze over de pokébowl.