Verbeter je darmgezondheid met pre- en probiotica

Hey, wist je dat je darmen een enorme impact hebben op je hele lijf? Als je darmen niet happy zijn, voel jij je ook minder fit. Stress, beweging, roken en vooral ook wat je eet, spelen allemaal een rol bij hoe je darmen zich voelen. Ooit gehoord van pre- en probiotica? Die kunnen je darmgezondheid een boost geven!

In je buik huizen talloze kleine beestjes - bacteriën, schimmels en gisten - die je darmgezondheid regelen, het zogenaamde darmflora. Belangrijk is dat er een balans is tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën daarbinnen. Als die balans verstoord raakt, kun je daar flink last van krijgen. Denk aan obstipatie, maar ook je immuunsysteem kan erdoor beïnvloed worden.

Nu, prebiotica zijn stoffen die de groei van bepaalde goede bacteriën in je lijf stimuleren. En weet je wat zo cool is? Je kunt ze vinden in normaal eten! Gewoon door groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten te eten, geef je die bacteriën wat ze nodig hebben om te floreren in je dikke darm. Deze vezels zijn het feestmaal voor die kleine jongens! Kijk ook eens op deze website, wellicht hebben zij een mooie oplossing voor je.

Aan de andere kant, probiotica zijn levende micro-organismen die de diversiteit en aantallen van die bacteriën in je darmen kunnen vergroten. Het is eigenlijk mega goed om een mix van verschillende bacteriën daarbinnen te hebben.

Je kunt probiotica als supplementen kopen, maar er is nog niet heel veel wetenschappelijk bewijs over hoe effectief ze zijn. Maar wist je dat je ze ook vindt in gefermenteerde etenswaren zoals yoghurt, kefir, zuurdesembrood, kimchi, zuurkool of brie?

Dus ja, de sleutel tot gelukkige darmen kan echt in de dingen liggen die je dagelijks eet.

En het mooie is, het is helemaal niet zo ingewikkeld om ze happy te houden! 🥦🍓🥒

Zoek je meer info of hulp?

Online Cursus Fermenteren: Je vindt er alle theorie, technieken en recepten die je nodig hebt om voedselverspilling tegen te gaan en je lichaam een gezondheidsboost te geven. En dat makkelijk, snel en leuk!

Maag- en darmklachten?: ontdek deze unieke 4-fasen D.A.R.M Programma!
Wat je zelf kan doen om je spijsvertering volledig te resetten, hoe je achter de oorzaak van je klachten komt, en hoe je dit effectief aanpakt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.