• Effectieve Voeding- en Beweeg-advies ❤️
  • Gezond Afvallen - Aankomen en Meer Spiermassa! 💪
  • Altijd Persoonlijke Coaching 🙏
  • Ook Online Mogelijkheden 👈
  • Wij Gaan Verder Waar Andere Stoppen 😍
Altijd GRATIS advies en ondersteuning

Brood, pasta en aardappelen Dikmakers??

De laatste tijd zien we een groeiend aantal voedingsdeskundigen en diëten die het gebruik van brood en zelfs alle koolhydraathoudende producten (zoals aardappelen, rijst, pasta en fruit) afraden. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn Dr. Frank, het Dukan-dieet en de Voedselzandloper. Dit heeft geleid tot veel vragen over de gezondheid van deze producten. In dit artikel zal ik uitleggen wat de theorie achter deze diëten is en mijn visie hierop delen.

De Theorie Achter Koolhydraatarme Diëten:

Brood, aardappelen, rijst en pasta zijn voorbeelden van producten die veel koolhydraten in de vorm van zetmeel bevatten. Zetmeel wordt in ons lichaam afgebroken tot glucose (suiker), dat als brandstof dient. Ons lichaam maakt insuline aan om deze glucose op te nemen. Insuline voorkomt ook het verbranden van vetweefsel, omdat het lichaam weet dat er glucose beschikbaar is uit voeding. Voedingsdeskundigen en diëten adviseren vaak minder of geen koolhydraathoudende producten om het lichaam te dwingen vet als energiebron te gebruiken, wat gewichtsverlies bevordert.


Mijn Visie:

Hoewel koolhydraatarme diëten effectief kunnen zijn, pas ik ze zelden toe in mijn praktijk. Dit komt door de uitvoerbaarheid. Veel mensen kunnen koolhydraatarme diëten slechts tijdelijk volgen en keren uiteindelijk terug naar koolhydraatrijke voeding. Hierdoor kan het lichaam na herintroductie van koolhydraten deze snel opslaan, wat leidt tot gewichtstoename.

 

Wanneer ik toch een koolhydraatarm dieet aanraad:

  1. Als iemand geen voorkeur heeft voor koolhydraatrijke voeding en bereid is tijd te investeren in het bereiden van maaltijden. Voor deze personen is het mogelijk om levenslang koolhydraatarm te eten, met een kleine hoeveelheid koolhydraten na het bereiken van het streefgewicht.
  2. Voor mensen met Diabetes Mellitus die hun medicijngebruik willen verminderen. Deze groep heeft vaak de motivatie om langdurig koolhydraatarm te blijven eten. Altijd in overleg met uw arts.

 

Mijn Bescheiden Conclusie:

Voor de meerderheid raad ik aan om brood, fruit, aardappels en andere koolhydraathoudende producten te blijven gebruiken. Het is vaak mogelijk om op andere manieren gewicht te verliezen. Bovendien bevatten deze producten belangrijke voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitamine B, vitamine C en magnesium, die essentieel zijn voor een gezond lichaam.

Houd er rekening mee dat er verschillende meningen zijn over dit onderwerp. Dit is mijn visie, maar ik respecteer andere standpunten volledig. Heeft u vragen? Laat gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.