• Effectieve Voeding- en Beweeg-advies ❤️
  • Gezond Afvallen - Aankomen en Meer Spiermassa! 💪
  • Altijd Persoonlijke Coaching 🙏
  • Ook Online Mogelijkheden 👈
  • Wij Gaan Verder Waar Andere Stoppen 😍
Altijd GRATIS advies en ondersteuning

Hoe krijg je de discipline om vol te houden bij het afvallen?

Dit is een veelvoorkomende uitdaging waar velen mee worstelen.
Onze Voedingscoach legt uit hoe discipline werkt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je het volhoudt.

Veel mensen die gezond willen eten, hebben moeite om verleidingen te weerstaan. Het dagelijkse leven zit vol met onbewuste eetkeuzes, zoals verleidelijke aanbiedingen in de winkel, snoeppotten op tafel en verleidende reclames op tv. Bijna de helft van de mensen die een dieet volgen, noemt deze verleidingen als belangrijkste reden voor het mislukken van hun afvalpogingen. Maar waarom kunnen sommige mensen deze verleidingen wel weerstaan?

Discipline en routine spelen hierbij een cruciale rol.

Discipline is als een spier die getraind kan worden. Door jezelf uit te dagen, zoals het laten staan van een zak M&M's of toch gaan sporten, wordt je discipline sterker. Hierdoor wordt het steeds gemakkelijker om ongezonde verleidingen te weerstaan en gezonde gewoontes aan te leren.

Naast discipline speelt routine ook een belangrijke rol bij een gezonde leefstijl. Gewoontes bepalen een groot deel van ons dagelijks leven. Goede gewoontes, zoals tandenpoetsen, zijn voordelig omdat we er niet over hoeven na te denken. Slechte gewoontes, zoals chips eten tijdens het tv-kijken, zijn daarentegen een nadeel.

Gezonde gewoontes maken het gemakkelijker om een gezonde leefstijl vol te houden. Bijvoorbeeld, als je gewend bent om elke woensdag te sporten, wordt dit een automatisme en is de kans kleiner dat je het overslaat. Ook kun je jezelf aanleren om tussendoor gezonde snacks zoals fruit of groenten te eten. Na verloop van tijd zal dit automatisch gaan en zal de verleiding om naar chips, snoep of koek te grijpen kleiner worden. Een app (bijvoorbeeld onze eigen app) kan hierbij behulpzaam zijn bij het aanleren van gezonde gewoontes.

Het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte heeft tijd nodig. Gemiddeld duurt het ongeveer 66 dagen om een nieuwe gewoonte met betrekking tot eten of bewegen aan te leren. Het wordt echter steeds gemakkelijker naarmate de tijd vordert. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven.

Daarnaast is het essentieel om te begrijpen waarom je eet.

Er zijn twee soorten eetgedrag: functioneel en disfunctioneel. Functioneel eetgedrag is gebaseerd op de behoeften van je lichaam of sociale gelegenheden, terwijl disfunctioneel eetgedrag voortkomt uit verveling, stress of troost. Eten uit stress kan leiden tot meer trek in vet voedsel en het vasthouden van vet in de buikstreek. Het is belangrijk om alternatieven te zoeken om met verveling of emoties om te gaan, zoals naar buiten gaan, contact opnemen met vrienden of sporten.

Om het jezelf gemakkelijker te maken, is goede voorbereiding cruciaal. Maak bijvoorbeeld een weekplanning, zorg dat je altijd gezonde snacks bij de hand hebt en leg je sportkleren van tevoren klaar. Dit maakt gezond gedrag een stuk eenvoudiger.

Bij het boodschappen doen is het belangrijk om verstandig te shoppen. Ga niet met honger naar de supermarkt, want dan ben je vatbaarder voor ongezonde verleidingen. Zorg ervoor dat je van tevoren gegeten hebt. Als je geen ongezonde producten koopt, kun je ze ook niet opeten. Als het moeilijk is om de verleidingen in de supermarkt te weerstaan, kun je overwegen om je boodschappen online te bestellen.

Stel realistische doelen voor jezelf. Een crashdieet kan in korte tijd veel gewichtsverlies opleveren, maar het brengt risico's met zich mee en leidt vaak tot het jojo-effect. Het is beter om een halve kilo tot één kilo per week af te vallen, wat ook makkelijker vol te houden is. Wees niet te streng voor jezelf als je een week niet bent afgevallen en zie het niet als een mislukking van je dieet. Blijf volhouden en je zult uiteindelijk weer gewicht verliezen.

Wees trots op jezelf en vier je successen! Beloon jezelf bijvoorbeeld met bloemen, een nieuwe outfit of een avondje uit. Deel je overwinningen ook met vrienden of familie, omdat gedeelde vreugd dubbele vreugd is.

Al met al is discipline cruciaal bij het volhouden van een afvalpoging. Het kan getraind worden zoals een spier, maar routine en gezonde gewoontes spelen ook een belangrijke rol. Begrijp waarom je eet en zoek alternatieve manieren om met emoties om te gaan. Maak het jezelf gemakkelijk door voorbereid te zijn, verstandig te winkelen en realistische doelen te stellen. Wees trots op jezelf en vier je successen. Met deze aanpak vergroot je je kansen op een succesvol en langdurig gewichtsverlies.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.