Ozempic en Wegovy gelinkt aan blindmakende oogziekte

Diabetespatiënten die Ozempic of Wegovy gebruiken, lopen mogelijk een verhoogd risico op een oogziekte die tot blindheid kan leiden. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Harvard.

Bovengenoemde middelen van fabrikant Novo Nordisk bevatten het actieve ingrediënt semaglutide. Diabetespatiënten die de middelen gebruiken, blijken daardoor een hoger risico te hebben om niet-arteriële ischemische opticusneuropathie (naion) te ontwikkelen. Dat is een aandoening die leidt tot het blokkeren van bloedvaten waardoor zuurstofrijk bloed naar de oogzenuw gaat. Door onvoldoende doorbloeding kan plots pijnloos gezichtsverlies in één oog opduiken. Het is na glaucoom de meest voorkomende oorzaak van blindheid door beschadiging van de oogzenuw, die naar schatting 0,54 per 100.000 mensen.

 

Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Ophthalmology, werd gebaseerd op de gegevens van 16.827 patiënten. 710 van hen hadden diabetes type 2, de overige 979 kregen de geneesmiddelen omdat ze overgewicht hadden. Van de patiënten die de middelen gebruikten tegen diabetes, bleek na drie jaar 8,9 procent naion te hebben. Bij patiënten die behandeld werden met andere geneesmiddelen zonder semaglutide, bleek dat maar 1,8 procent te zijn. Bij patiënten die Ozempic of Wegovy kregen voorgeschreven voor overgewicht, ging het om 6,7 procent tegenover 0,8 procent.

Volgens de Deense fabrikant Novo Nordisk zijn de gegevens in het onderzoek niet voldoende om van een causaal verband te spreken. „De aandoening is geen bijwerking van de op de markt gebracht semaglutide”, voegde het eraan toe in een statement. Volgens professor Graham McGeown van Queen’s University in Belfast, die niet deelnam aan het onderzoek, en andere collega’s is verder onderzoek nodig na deze studie. „Maar mogelijke bijwerkingen van medicijnen moeten altijd worden afgewogen tegen de waarschijnlijke voordelen.”

bron: De Telegraaf

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.